DTF transfer baskı en yeni ve pratik transfer baskı tekniklerinden biridir. Bu makalemizde sizlere bir çok merak edilen soruları ve cevaplarını derledik. Ayıca seyretmek isterseniz YouTube kanalımızda sizler için DTF teknolojisiyle alakalı bir video da yayınladık. Videodan sonra makalenin devamımda ise DTF ile alakalı bir çok farklı soru-cevap ve bilgiye ulaşabilirsiniz.

DTF (Direct To Film) kumaş üzerine transfer baskı teknolojisi - Printec DTF Yazıcı Modelleri

DTF Transfer Baskı Teknolojisi Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular

DTF nedir?

DTF nedir sorusunun en güncel cevabı son çıkan kumaş üzerine transfer baskı teknolojisidir olabilir. DTF kelime anlamıyla İngilizce “Direct to Film” kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Tercümesi ise “doğrudan film üzerine” demektir. Özel DTF yazıcı ve mürekkebi kullanılarak, yine özel bir DTF filmi üzerine baskı yapılır. Transfer tozu eklenir, toz eritilir. Son olarak da transfer presi ile kumaş üzerine baskı aktarılır. Ayrıca kumaşa ek bir önişlem “pretreatment” yapmaya gerek yoktur. Baskının etrafını kesmek de gereksizdir. DTF transfer baskı tekniğinde çıktınız doğrudan dekupeli bir şekilde kumaş üzerine aktarılır.
DTF Tekniği

DTF yazıcı nedir?

DTF yazıcılar mürekkep püskürtmeli yazıcıların bir alt grubudur. Mürekkep püskürtmeli, yani inkjet yazıcılar sıvı mürekkep ile çalışır. Mürekkebi baskı kafasından püskürterek baskı yapılacak yüzeye aktarır. Kullanılan mürekkep cinsine göre alt kategorilere ayrılır. En yaygın olanları; fotoğraf, süblimasyon, solvent, uv, latex ve dtf yazıcılardır.
Printec DTF Otomatik DX5 with ShakerPrintec DTF Masaüstü Yazıcı 1390
DTF alt kategorisinde aranan bir kaç genel ve iki temel özellik vardır. Tabii ki DTF mürekkepleri ile uyumlu baskı kafaları kullanılması gerekir. Medya besleme ve ilerletme sistemleri polyester filmlere göre tasarlanmış olmalıdır. Polyester film (DTF PET film) normal kağıttan daha sert bir yapıya sahiptir. Yazıcı çıkışında doğru işlem görmezse bel verebilir. Bel verdiğinde ise kafaya sürter. PET filmin kafaya sürtmesi o baskıyı bozmaktan öte kalıcı hasara yol açabilir. Üst üste aynı noktaya sürterse nozzle’lara zarar verebilir. En önemli özelliklerden diğer bir tanesi ise beyaz mürekkebi karıştırma sistemidir. DTF transfer baskı tekniğinde kaliteli beyaz renk elde etmek için titanyum dioksit pigmentleri kullanılır. Bu pigmentler çökme yapar. Mürekkebin homojen kalması için düzenli olarak karıştırılması gerekir.

DTF Mürekkebi Nedir?

DTF transfer baskı sürecinde kullanılan mürekkepler kumaş için tasarlanmış pigment mürekkeplerdir. TPU veya polyester transfer tozuna yapışabilirler. Yıkamaya dayanıklı yapıları vardır. Özel kaplamalı dtf filmi üzerine basıldığında mürekkebin dağılmaması, film tarafından absorbe edilememesi ve en önemlisi de preslendikten sonra filmden kolayca ayrılabilmesi gerekir. Kaliteli mürekkepler doğru icc profilleri ile beraber kullanıldığıda doğru ve canlı renkler sağlarlar.
DTF Transfer Baskı Mürekkebi

Farklı DTF filmleri var mıdır?

DTF çok yeni bir teknoloji olmasına rağmen tabii ki farklı film çeşitleri piyasada mevcuttur. Hepsinin ortak özelliği PET yani polyester hammaddeden yapılmış olmalarıdır. Farklılıkları ise üzerlerindeki kaplama içeriği, kaplama kalınlığı ve filmin arka tarafının nasıl işlenmiş olduğudur. Kaplama (İngilizce ‘de coating denir) sektörde sır veya sıvama olarak da bilinir. Kaplamanın cinsi ve kalitesi baskı rengini direkt etkiler. Kaliteli kaplama ile daha canlı ve net renkler elde edebilirsiniz. Yine kaplamanın cinsine göre presleme işleminden sonra sıcak, ılık ve soğuk soyulan cinsler mevcuttur. (soyma ile kastımız polyester filmin kumaş üzerinden kaldırılmasıdır) Kaplama kalınlığı ise dağıtma yapmadan ne kadar fazla mürekkep kullanılabileceğini belirler. Özellikle renkli kumaşlar üzerine yapılan baskılarda çok mürekkep daha iyidir. Daha canlı ve doygun renkler elde etmenizi sağlar.

dtf transfer baskı tabaka film 400hDTF Transfer Baskı Rulo Film 400h

DTF’nin avantajları nelerdir?

Diğer tekniklere oranla bir çok farklı avantajı vardır. Her türlü kumaş üzerine uygulanabilir. Mesela süblimasyon sadece beyaz polyester kumaş üzerine olur. DTG sadece pamuklu kumaş üzerine olur ve kumaşa ilk önce bir ön işlem yapmanız gerekir. Beyaz toner her kumaşa olsa hata/fire oranı çok yüksektir ve çok maliyetli bir tekniktir. Bas kes tekstil folyolarını ayıklaması çok vakit ve işçilik kaybına yol açar. DTF transfer baskı tekniğinde ise bunların hiç biri yoktur. Sarf malzemesi ucuzdur. Her türlü kumaşa baskı yapabilirsiniz. Her renkten kumaşa baskı yapabilirsiniz. Kesme ve ayıklama ile vakit kaybetmezsiniz. Baskılarınız esnek ve dayanıklı olur. Beyaz renk baskı yapabilirsiniz. Kesemeyeceğiniz incelikte detaylı baskılar yapabilirsiniz. Kumaşın her noktasına baskı yapmak mümkündür. Sadece tişört göğüs bölgesi veya düz alanlarla kısıtlanmazsınız. İsterseniz yakaya, ribonaya, iki düğme arasına ve hatta fermuar kenarlarına bile baskı yapmanız mümkündür.

DTF tozu nedir?

Sektörde transfer şekeri olarak da bilinen transfer baskı tozu, pigment tekstil mürekkebine yapışır ve eritildikten sonra kumaşa aktarılmaya hazır olur. Kullanıcı bu tozlu elle de baskılı film üzerine tutturabilir. Daha seri üretimlerde ise bu işi otomatik yapan shaker/duster cihazlar vardır. Bu cihaz dtf baskı film rulosunun üzerine transfer tozunu atar. (duster kısmı) İkinci aşamada (shaker) döner bir mekanizma filme vurarak mürekkep olmayan yerlerde tutunmuş tozları aşağı atar. Üçüncü aşamada ise rezistans yardımıyla transfer tozu eritilir ve baskıya hazır hale gelir. Genellikle bu sistemlerin sonunda bir sarma motoru vardır. Bitmiş filmi ruloya sarar.
DTF Transfer Baskı Tozu
Transfer tozunun farklı çeşitleri vardır. Üreticiler kullanılan tekniğe göre içeriyi optimize edebilir. Genel olarak DTF için yapılan transfer tozları TPU veya polyester hammaddeden oluşur. TPU daha esnek ve yumuşak bir his yaratır. Polyester toz ise sentetik kumaşlarda daha uzun ömürlü olur. Ayrıca tozun kalınlığı da değişir. En çok 80 mikron ve 100 mikron kalınlığında toz kullanılır.

DTF için rip yazılımı gerekir mi?

Evet, bir rip yazılımına ihtiyacınız vardır. Bunun temel nedeni alışılagelmiş baskı tekniklerinde beyaz boya yoktur. renkler CMYK karışımından oluşur. CMYK Cyan Magenta Yellow ve Key demektir. Cyan bir mavi tonudur. Magenta kırmızı pembe arası bir renktir. Yellow doğrudan sarı renktir. Key ise black ile karıştırılır çünkü siyah renk mürekkebin adıdır. Ama renkerin tamamında, karışım yapılırken siyah da kullanıldığı için Key yani anahtar adı verilmiştir. Kullanacağınız rip yazılımı sizin doğru renk baskı yapmanız için renk kanallarını kontrol eder. Normal renklerin içine beyaz atmaz ama üstlerini beyaz ile örter. Rip yazılımlarının cinsine göre farklı opsiyonlar vardır. Ne yoğunlukta beyazı hangi renklerin üzerine atabileceğinizi seçebilirsiniz. Çoğu rip yazılımında “choke” denilen farklı bir ayar daha vardır. Bu ayar sayesinde renkli bir bölümün tamamına mı, yoksa bir kaç piksel içeriden başlayacak şekilde mi beyaz atılacağı kontrol edilir.

DTF Transfer Baskı Ürünleri Alırken Neye Dikkat Etmeli?

Her şeyden önce tabii ki güvenilir bir tedarikçiden almanızı tavsiye ederiz. DTF transfer baskı diğer tekniklere oranla biraz daha bilgi gerektirir. Çoğu kullanıcı internette bulduğu fotoğrafı direkt iki tıkla basabileceği kanısına sahiptir. Maalesef DTF’de bu kadar basit değildir işlem. Temel grafik ve renk bilgisi gerektirir. Görseli DTF baskıya hazır hale getirmeniz ve baskı ayarlarını kullanacağınız kumaşa göre düzeltmeniz gerekir. Dolayısıyla dtf baskıya başlayacaksanız size doğru eğitimi verebilecek firmaları tercih etmeniz gerekir.

Genel olarak ürünler DTF yazıcılar ve DTF sarf malzemeleri olarak ikiye ayrılır. Bütün DTF ürünlerinizi aynı yerden alırsanız, birbirlerine uyumlarını da garanti etmiş olursunuz.

Otomatik bir DTF sistemi mi, yoksa manuel bir yazıcı mı almalıyım?

Açıkçası bu sorunun cevap tamamen size bağlı. Baskı kalitesi açısından hiç bir fark göremezsiniz. Bu eşitlik esneklik ve dayanıklılık kategorilerinde de tamamen geçerlidir. Hatta bazı durumlarda ufak masaüstü dtf yazıcılar çok büyük ağabeylerine göre daha üstün baskı kalitesi sağlayabilirler. Bunun nedeni bu yazıcıların fotoğraf yazıcısı baskı kafası ve ana kartı kullanmasından gelir. Daha yavaş ama çok çok yüksek çözünürlükte baskı yapabilirler. Hangi makineyi seçeceğiniz daha çok sizin günde ortalama ne kadar baskı almak istediğinize göre değişir. Eğer günde 30-40 sayfa A3 basacaksanız çok fazla bir yatırım yapmanıza gerek yoktur. Bir masaüstü yazıcı işinizi rahatlıkla görecektir. Ama eğer daha seri bir işiniz varsa, o zaman yatırım maliyetine biraz daha bütçe ayırıp tam otomatik bir sistem almanızı tavsiye ederiz.

Masaüstü yazıcılarla genellikle Epson L1800 veya Epson 1390 baskı kafaları kullanılır. Bu kafalar Epson piezo değişken damlacıklı püskürtme teknolojisine sahiptir. 5760 x 1440 dpi (dots per inch) gibi inanılmaz yüksek baskı çözünürlüklere ulaşabilirler. Tabii çözünürlük arttıkça hız düşer. Bu tarz kafaları kullanan masaüstü yazıcılarda biz genellikle 1440 x 720 çözünürlük öneriyoruz. Kalite hız dengesini en iyi sağlayan bu ayarda beyaz kanal açıksa ortalama 10 dakikada bir A3 sayfa basabilirsiniz. beyaz veya çok açık renkli kumaşlara baskı yapıyorsanız, beyaz kanalı kapatıp 2 katı hıza ulaşabilirsiniz.

Manuel yani elle tozlama gerektiren durumlar

10 dakikada 1 A3 basan hızda açıkçası otomatik bir tozlama, sallama ve kurutma makinesine hiç mi hiç ihtiyacınız yoktur. Elle tozlama yapmak çok daha kolay olabilir. Elle tozlama ve fırınlama işlemini gösteren çok detaylı bir YouTube videomuz mevcuttur. Videonun bağlantısını sizler için aşağı ekiyoruz.

Masaüstü DTF yazıcı çıktısı nasıl tozlanır ve transfer yapılır?

Elle tozlamada prensipte otomatik sistemin yaptıklarının bire bir aynısını siz yaparsınız. İlk önce DTF filmin üzerine bir miktar DTF transfer tozu eklersiniz. Sonra etrafa saçılmaması için bir kabın içerisinde sallayıp, hafifçe filme vurarak fazla tozları düşürürsünüz. Sonra da dtf için geliştirilmiş özel ısı ve süre ayarlı fırınlarda tozu eritirsiniz. Aslında bakarsanız özel bir fırın konfordur ama mecbur değilsiniz. Normal mutfak fırını, hatta tezgah üstü fırında bile bu işlemi yapabilirsiniz.

DTF teknolojisi hakkında daha fazla bilgi alabileceğim bir kaynak var mıdır?

Sizler için sadece dtf konularını ele aldığımız özel bir blog sitesi yayınladı. DTF baskı teknolosi hakkında www.dtf.com.tr adresinden bu blok yazılarımıza ve makalelerimize ulaşabilirsiniz.

DTF ile reflektif veya metalik baskı yapabilir miyim?

Aslında DTF mürekkeplerinin metalik, reflektif veya benzer özellikleri maalesef şu an için bulunmuyor. Ama hemen moral bozmamak gerek. Hibrit baskı tekniği ile bu soruna da çözüm bulabilirsiniz. Printec Online ekibi olarak bizim deneyim ve görüşümüze göre en iyi kombinasyon DTF ve tekstil folyosu ürünlerinin beraber kullanılması. Bir transfer baskılı üründe birden fazla farklı tekniği kullanmaya biz hibrit baskı diyoruz. Bu yazıda hibrit baskı detaylarına çok fazla girmek istemiyoruz ama size yine Printec Online YouTube vlog kanalımızdan iki farklı örnek sunalım 🙂

DTF Reflektif Hibrit Baskı

Bu videoda DTF transfer baskı tekniğini reflektif tekstil folyosu kullanarak hibrit baskıya çeviriyoruz. Çizgi roman ve film karakteri Flash’ın çok güzel bir görselini reflektif flash yani şimşek görselleriyle süslüyoruz. Bütün detayları videoda görebilirsiniz.

Yenilenmiş Printec Lümen Tekstil Folyosu ve 3 yeni renk reflektif tekstil folyosu

DTF Metalik Hibrit Baskı

Yukarıdaki reflektif baskıya benzer bir şekilde bu sefer de metalik baskı örneği sizlere sunuyoruz. Güzel bir motorsiklet görselinin egzos ve ön çatal, gidon kısımlarını krom efektli metalik gümüş tekstil folyosu ile süslüyoruz. Yine bütün detaylar videomuzda mevcut 🙂

DTF Hibrit Baskı (Metalik Tekstil Folyosu ile Krom Efekti)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir