Eğer transfer baskı yapmaya başlamak istiyorsanız fakat hangi makinaları ve hangi sarf malzemelerini kullanmanız gerektiğine emin değilseniz, sizler için bütün teknikleri özetledik. Bu makalemizde tekstil folyosu, yazıcıdan çıktı alınan transfer kağıtları, serigrafi/emprime baskı ve dtg direkt kumaş üzerine baskı tekniklerini birbirleriyle karşılaştırarak anlatıyoruz.

Önemli Güncelleme: Yeni Baskı Teknolojisi

Değer müşterilerimiz. Bu makaleyi ve aşağıdaki videoyu yayınlamış olduğumuz zamanda DTF baskı teknolojisi daha keşfedilmemişti. Bu yenilikçi transfer baskı tekniği hakkında merak ettiğiniz bütün soruların cevaplarını DTF Transfer Baskı blog makalemizde bulabilirsiniz.

Bölüm 1 – Kumaş Üzerine Transfer Baskı Teknikleri

Kumaş üzerine transfer baskı tekniklerini size daha görsel anlatabilmek için YouTube kanalımızda bir video yayınladık. Bu videoyu aynı zamanda buradan da izleyebilirsiniz.

Transfer Baskıya Başlangıç Bölüm 1 - Kumaş üzerine transfer baskı tekniklerine giriş

Genel olarak 4 ana teknik bulunmaktadır. Tekstil Folyosu, Yazıcı ile kullanılan Transfer Kağıtları, Serigrafi (Emrime) ve Direkt Baskı (DTG).

1- Tekstil Folyosu (Flex veya Flock)

Tekstil folyosu diğer bir adıyla Isı Transfer Folyosu (Heat Transfer Vinyl) 3 katmandan oluşan, tekstil baskı için üretilmiş özel bir malzemedir. Malzemenin en alt katmanı taşıyıcı (carrier) diye tabir edilen, işlem bittikten sonra çöpe atılan kısımdır. Orta katmanda kumaşın üzerinde kalan bir membran (ingilizcede skin denir) vardır. En üstte ise sıcak ve basınç etkisiyle eriyip kumaşın dokusuna işleyen özel bir tutkal kalmanı vardır. (Bu katmanda da hotmelt adhesive layer denir)

Transfer Baskı için Flex ve Flock Tekstil Folyosu Katmanları
Tekstil Folyosu Katmanları

Kullanımı kesici plotter cihazları yardımıyla olur. Malzemenin membran ve tekstil tutkalı katmanları bilgisayar destekli bir şekilde kesilir, taşıyıcı kesilmez. Bu yarım kesim işlemine kiss cut da denir. Kullanılmayacak kısımlar ayıklandıktan (ingilizcesi weeding) sonra kalan kısımlar bir transfer presi yardımıyla kumaş üzerine uygulanır.

Tekstil Folyosu Hangi Kumaşlara ve Ürünlere Uygulanabilir?

Genel olarak tekstil folyosunu her renkten ve her cinsten kumaşa transfer baskı yaparken kullanabilirsiniz. Hatta ve hatta bu özel ürünleri ahşap, kağıt, akrilik veya seramik üzerine bile uygulayan müşterilerimiz bulunmaktadır 🙂 Kumaşın düz yüzeyli veya dokulu (mesela pike kumaş) olması da fark etmez.

Tekstil Folyosunun Farklı Çeşitleri Var Mıdır?

Evet hem de bir çok farklı çeşidi mevcuttur. Hatta bu farklı çeşitlerin kendi içlerinde de bir çok farklı renk alternatifi bulunur. Örnek vermek gerekirse satmış olduğumuz tekstil folyosu çeşitlerini sıralayalım sizin için

1- Printec Premium Flex (İnce, esnek ve yapışkanlı taşıyıcıya sahip, PU ham maddeden üretilmiş premium seri)
2- Printec Eko Flex (Biraz daha kalın, biraz daha az esnek, yapışkansız taşıyıcıya sahip fakat fiyatı oldukça uygun olan, PVC ham maddeden üretilmiş ekonomik seri)
3- Printec Glitter (Kendinden simli tekstil folyosu)
4- Printec Flock (Kadife Dokulu Tekstil Folyosu)
5- Printec Metallic (Metalik Tekstil Folyosu)
6- Printec Holo (Hologram efektli tekstil folyosu)
7- Printec Sub Block (Yüksek ısıda sentetik kumaşların “migration effect” e yol açıp malzemenin rengini bozmasını engelleyen ürün)
8- Printec Reflect (Reflektif Tekstil Folyosu)
9- Printec Stretch (Silikon bazlı, performans sporlarında çok fazla esnemeye olanak sağlayan özel ürün)
10- Printec Desenli Flex (Kendinden desenli tekstil folyoları, mesela kamuflaj, leopar vs.)
11- Printec Lumi – (Luminoscent denilen karanlıkta parlayan tekstil folyosu)

2- Transfer Baskı Kağıtları

Genel olarak transfer baskı kağıtları yazıcıdan aldığınız çıktının başka bir obje üzerine aktarılmasını sağlayan kağıtlara denir. Tekstil transfer kağıtları ise kullanılan yazıcıya göre farklı kategorilere ayrılır.

Lazer Yazıcı Transfer Kağıtları

Lazer yazıcı transfer kağıtları lazerjet diye de bilinen tonerli yazıcılarla kullanılır. Az adetli baskılar için idealdir. Lazer yazıcılara örnek olarak ufak masaüstü tonerli yazıcıları, kırtasiyelerdeki fotokopi makinalarını veya kopyalama merkezlerindeki büyük dijital ofset yazıcıları gösterebiliriz.

Lazer yazıcı transfer kağıtları kendi içinde de tekrar kategorilere ayrılır. En önemlisi açık zemin ve koyu zemin transfer kağıtlarıdır. Düşünülenin aksine aslında koyu zemin transfer kağıtları beyaz kumaşa da basar, açık zemin kağıtlarını da kapsayan büyük bir kümedir.

Açık ve Koyu Zemin Transfer Baskı Kağıtları Küme Şeması

Ayrıca normal ve no-cut kağıtlar olarak da ikiye ayrılırlar. Normal kağıtlar siz özellikle kesmediğiniz sürece kağıt kadar bir katmanı kumaş üzerine aktarırken, no cut kağıtlar sadece baskının olduğu bölgeleri aktarır.

Beyaz Tonerli Yazıcı Transfer Kağıtları

Beyaz tonerli yazıcılar normal renkli lazer yazıcılardan farklı olarak beyaz rengi de basabilir. Alışılagelmiş baskı tekniklerinde beyaz renk zeminden (genellikle kağıda baskı yapılır tabii) alınırken, beyaz toner sayesinde renkli zeminlere de beyaz ve diğer bütün renkleri basmaya imkan kılınır. Dolayısıyla beyaz toner için yaratılmış Shockline’ın FC TopdarkNEW ve Forever’ın Laser Dark No Cut kağıtlarıyla inanılmaz baskılar yaratabilirsiniz.

Bu beyaz toner kağıtlarının yanısıra Shockline FC TopCut v3 gibi açık zemin no cut transfer kağıtlarında da en büyük handikap olarak cmyk değeri düşük renkleri basamamayı üzerine beyaz renk ekleyerek aşabilirsiniz.

Geniş Format Yazıcı Transfer Baskı Folyoları

Geniş format yazıcılar aslında daha çok reklam sektöründe, özelikle de açık hava reklam sektöründe kullanılır. Kullanılan mürekkep türüne göre bir çok farklı çeşitleri mevcuttur. Solvent yazıcıları kanserojen madde içerdiği için hiçbir şekilde tavsiye etmiyoruz. Fakat yeni nesil Ecosolvent yazıcıların sağlığa hiç bir zararı bulunmamaktadır. Bütün gelişmiş ülkelerde (Amerika, Avrupa, vs) ecosolvent yazıcılar transfer baskı alanında kullanılmaktadır. Ecosolvent yazıcı dışında Latex yazıcılar ve UV yazıcılar da transfer baskı makinesi olarak kullanılabilir fakat ecosolvent mürekkep folyonun içine işlerken, latex ve uv mürekkep üzerinde kaldığı için ikinci planda tercih edilmelilerdir.

Geniş format yazıcı transfer kağıdı daha doğrusu bas kes tekstil folyosu olarak 5 farklı çeşidimiz mevcuttur.
1- Printec Premium Seri (PU ham maddeden üretilmiş premium seri bas kes tekstil folyosu)
2- Printec Eko Seri (PVC ham maddeden üretilmiş ekonomik seri bas kes tekstil folyosu)
3- Printec Silver (Gümüş renkli bas kes tekstil folyosu)
4- Printec Lumi (Luminoscent yani lümen bas kes tekstil folyosu)
5- Printec Transparan (Şeffaf bas kes tekstil folyosu)

Süblimasyon Yazıcı Transfer Baskı Kağıtları

Süblimasyon baskı en eski transfer baskı tekniğidir. Özelliği mürekkepten gelir. Çok özel bir kağıdı yoktur, kağıdın marifeti mürekkebi dağıtmadan hapsedebilmektir. Bu özel süblimasyon mürekkep ısı ve basıncın etkisiyle presin içerisinde gaz haline dönüşür (kimyada bu işleme süblimasyon denir) ve üzerine baskı yapacağınız objenin içeriğindeki polyestere yapışır. Dolayısıyla tekniğin doğasında sadece sentetik polyester kumaşa baskı yapmak vardır. Ayrıca mürekkebin örtücü özelliği de bulunmadığı için sadece beyaz polyester kumaşa baskı yapabilir.

Son zamanlarda geliştirilen yeni nesil özel süblimasyon transfer kağıtları sayesinde artık pamuklu ve hatta renkli kumaşlara da baskı yapmak mümkün hale gelmiştir. Tabii bu kağıtlar bir nevi süblimasyonun o dokusuz baskı avantajını sunamamakla beraber, baskı tekniğinin diğer handikaplarını (yavaşlık, kafa tıkanma vs) barındırmaya devam etmektedirler. Şimdilik fiyatları da nispeten oldukça yüksek olan bu kağıtlara örnek olarak Alman Forever firmasından ithal ettiğimiz 4 farklı kağıdı gösterebiliriz:

1- Subli Light No Cut (açık renkli penye kumaşlar için standart kağıt)
2- Subli Light No Cut Glitter (açık renkli penye kumaşlar için simli kağıt)
3- Subli Dark No Cut Glitter (koyu renkli penye kumaşlar için simli kağıt)
4- Subli Flex 202 (koyu renkli penye kumaşlar için bas kes tarzı transfer kağıdı)

Inkjet Yazıcı Transfer Kağıtları

Inkjet yazıcı transfer kağıtları daha çok hobi amaçlıdır. Bunun nedeni ise normal su bazlı inkjet mürekkebinin yıkama sonucundan diğer tekniklere göre çok daha hızlı solmasıdır. Aslında ilk başta baskı kalitesi çok çok iyiyken, yıkandıkça renk doygunluğu ve canlılığı hızla düşer.

Inkjet transfer kağıtlarının iki ayrı tipi vardır. Ütü ile uygulanabilen, kumaşa yapıştırması çok çok kolay olan ev tipi kağıtlar, kolay yapışır ama dayanıklılığı çok daha düşüktür. Özellikle açık zemin ev tipi kağıdın muşambamsı biraz hışır hışır dokusu vardır. Pro seri inkjet koyu zemin ve pro seri inkjet açık zemin transfer kağıtları profesyonel transfer presleriyle kumaşa yapıştırılır, çok daha ince ve yumuşak bir dokuya sahiplerdir.

3- Serigrafi veya Emprime Baskı

Serigrafi veya Emprime baskı tekniğinde her renk için ayrı ayrı bir ipek kalıp oluşturulur ve özel serigrafi tekstil boyası bu kalıp ve ragle yoluyla kumaşa aktarılır. Bu baskının elle değil de otomatik olarak makinalar tarafından yapılmasına da emprime denir. Bu makinalar tek kalıplı olabildiği gibi bir çok farklı kolu bulunan ve ahtapot olarak bilinen endüstriyel versiyonları da mevcuttur.

Yüksek adetlerde çok uygun maliyeti olduğu için tercih edilen bu teknik düşük adetlerde ise hiç kullanılmaz çünkü her renk için ayrı kalıp üretmek hem maliyetli hem de zaman isteyen bir işlemdir.

4- Direkt Baskı Tekniği (DTG)

Direkt baskı tekniğinde ise kağıda basar gibi yazıcın içine yerleştirilen kumaşa baskı yapılır. Bu teknikte genellikle ya tişört göğüsüne ya da daha dikilmemiş kumaşa baskı tercih edilir. Yerleştirmesi biraz sıkıntılı olduğu için bitmiş ürün baskısında pek esnek değildir bu makineler. Mesela kol, bacak, yaka, ense gibi farklı bölgelere direkt baskı yapamazlar. Ayrıca çok ciddi kafa tıkanma sorunu ya yaşandığı için neredeyse her gün yazıcı çalıştırılmalı ve kafalar temizlenmelidir.

Eğer çok adette göğüs tişört baskısı yapıyorsanız, bu teknik sizin için çok iyi bir alternatif olur. Ama ilk yatırım maliyetleri de oldukça yüksektir.

Transfer Baskıya Başlangıç” yazısında 2 düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir